Лабораторія

Виробнича лабораторія Української Генетичної Компанії  розпочала свою роботу 3 березня 2009 року. Вона оснащена новітнім обладнанням для оцінки якісних та кількісних показників сім’я бугаїв-плідників, його фасування, маркування, кріоконсервування та зберігання.

Лабораторія має найновітнішу технологію та технічне забезпечення для оцінки сім’я бугаїв-плідників, яка на сьогоднішній час є найкращою у розвинених країнах Європи та Америки. Система IVOS дає можливість визначити не тільки якісні та кількісні показники сім’я різних видів сільськогосподарських тварин, а також морфологічні показники чоловічих гамет. До якісних та кількісних показників відносяться – концентрація сім’я, активність сперміїв. Морфологічними показниками є  швидкість проходження тропи, прогресивна швидкість, пряма швидкість, прямолінійність, лінійність та ін. Інформація про морфологію спермія надається як для проби в цілому, так і в кількісному розрізі клітин. Всі дані аналізу виводяться на монітор у вигляді таблиць, гістограм та відео файлів. Це дає можливість безпомилково зробити висновок про якість сім’я. Всі звіти зберігаються у базі даних системи. Система IVOS при відповідному програмуванні надає також інформацію про кількість розчинника та прогнозовану кількість доз, яку ми можемо отримати з еякуляту.

Лабораторія обладнана охолоджувальною камерою, машиною для розфасування сім’я та його маркування. Охолоджувальна вітрина служить для проходження процесу еквілібрації сім’я. Еквілібрація – це процес поступового охолодження розбавленого сім’я від температури +35°С до + 4°С. при якому відбувається пристосування до розчинника, а також підготовка до кріоконсервування сім’я. Для розфасовки сім’я використовується автоматична машина під назвою ІS-4. При фасуванні та запаюванні пайєт в залежноті від формату наноситься маркування на кожну пайєту, де зазначена інформація про господарство виробника, кличка та ідентифікаційний номер бугая плідника, дата виробництва. Технологія фасування сім’я в пайєти забезпечує кращий доступ до інформації про бика-плідника, покращує показники зберігання, захищає сім’я від забруднення мікрофлорою та підвищує ефективність штучного осіменіння тварин.

Технологія процесу кріоконсервування сім’я в пайєтах дозволяє контролювати процес заморожування, що не було можливим при виробництві гранул. Завдяки цьому ми отримуємо по якості рівномірні спермодози. Машина для заморозки сім’я носить назву МініДіджетКул. Дане обладнання розраховане для одноразової заморозки 2400 пайєт. Відповідне програмне забезпечення надає можливість програмування та контролю процесу заморожування сім’я. Для процесу заморожування програмуються температурні показники та швидкість їх зміни у процесі заморожування сім’я. Блок керування підпорядковується комп’ютеру та діє на електромагнітний клапан, який контролює подачу азоту в морозильну камеру. На моніторі, завдяки датчикам, можна спостерігати за відхиленнями температури від теоретичного графіку заморожування, як в самій камері так і в продукті. Дана технологія дає можливість контролювати якість заморозки продукту.

Далі проходить зберігання замороженої спермопродукції. Спочатку спермопродукція зберігається в карантинному сховищі на протязі одного місяця. Це потрібно для визначення якості готової спермопродукції, її бактеріологічного дослідження на збудників захворювань, патогенну мікрофлору та загальну бак забрудненість. Коли спермопродукція досліджена та перевірена вона передається в загальний спермобанк для зберігання та реалізації споживачам.

Зберігається заморожена в пайєтах сперма у гобеленах, які в свою чергу розміщені в каністрах, що занурені в рідкий азот у біосховищах ХБ – 0,2. Продукт зберігається в рідкому азоті при температурі -196°С.

Для зберігання спермопродукції в господарствах використовуються нові посудини Дьюара СДС – 35 Віо 60, які кращі від своїх попередників. Вони мають здатність зменшувати випаровування рідкого азоту, що дає змогу проводити дозаправку рідким азотом через 4,5 місяці, а це економічно вигідно для племінних підприємств та господарств.