Джерсейська порода

jerseyЦі тварини виведені на острові Джерсі в протоці Ла-Манш біля берегів Франції. Можливо, їх предки потрапили туди з Бретані і Нормандії. В 1789 році місцева влада видала закон, що забороняє імпорт племінної худоби, тому порода підтримувалася в чистокровному стані. Джерсейські корови інтродуковані в багатьох країнах і, можливо, добре почувають себе навіть в субтропіках і тропіках. Характерна масть – від світло-рудої до темно-бурої, хоча також зустрічаються червоні, сірі та чорні екземпляри. Колір може бути суцільним або з білими мітками. У палевих тварин голова, верхня частина тулуба і передня сторона ніг зазвичай темніше, а навколо губ знаходиться кільце «борошняного» забарвлення. Пензлик хвоста буває чорним, білим або двоколірним. Тварини відносно дрібні, тонкокісні з характерним вдавленим лобом. Вони не витоптують пасовище і у себе на батьківщині традиційно пасуться прив’язаними до кілочка. Джерсейські корови «нервові», проте при правильному догляді стають дуже слухняними. Молока вони дають менше, ніж інші провідні породи молочного напрямку, але вміст у ньому жиру і білка найвищий. Молоко жовтувате з крупними жировими кульками, тому вершки спливають дуже швидко і утворюють чітку межу з знежиреної фракцією.