Порода Шортхорн

shorthornЦя порода створена на північному сході Англії, в графствах Дарем і Йоркшир. Одна з її колишніх назв – тісуотер – походить від річки Тіс, що протікає в цих краях. Шортхорни сформувалися не пізніше XVI ст., ймовірно, на основі місцевої худоби (наприклад, чорної кельтської) в результаті її схрещування з голландськими молочними тваринами. Племінна книга на шортхорнів заведена в 1822 році і є першою для великої рогатої худоби. Спочатку англійські тваринники не прагнули до вузької спеціалізації, але потім, особливо в Шотландії, був зроблений акцент на м’ясну продуктивність. Так з’явилися м’ясні шортхорни, а лінія, в якій провадилося поліпшення молочних якостей, дала шортхорнів м’ясо-молочних.
Порода вперше потрапила до Америки з Англії в 1783 році. З 1817 по 1860 роки було імпортовано велику кількість цих тварин, і шортхорни стали найчисленнішою великою рогатою худобою на сході США. У 1880-1900 роках особливо популярними стали шотландські м’ясні шортхорни. У XIX ст. ця порода поширилася також у Австрало-Азії і континентальній Європі, особливо у Франції, а в ХХ ст. м’ясні та м’ясо-молочні шортхорни з’явилися в Південній Америці, Південній Африці, Новій Зеландії і Росії. Їх використовували не тільки для поліпшення інших порід, але і для створення нових, наприклад бельгійської блакитної, бонсмари в Південній Африці, драутмастера і муррейскої сірої в Австралії, мен-анжуйський у Франції і санта-гертруда у США. У сучасних шортхорнов масть червона, біла, червоно-біла або найчастіше рудо-чала (поєднання червоного і білого волосся).